⚠ Pazljivo v gozdu!

Z aplikacijo Seedhunter ste na lovu za virtualnimi semeni dreves v okoliških gozdovih. Da se ti ne bi nič zgodilo, poudarjamo, da moraš ostati na označenih poteh in vedno paziti na značilne gozdne nevarnosti, kot so:


Kako Igrati

Pojdite kot "Lovci na semena" na lov za virtualnimi semeni gozdnega drevja v gozdove vaše okolice.

Zemljevid vam prikazuje vašo trenutno lokacijo. Tam lahko vidite tudi, kje se nahajajo bližnja navidezna semena gozdnega drevja.

Če se približate eni od označenih lokacij s svojim pametnim telefonom, se bo zaslon spremenil in prikazalo se bo ime drevesne vrste virtualnega semena.

Če kliknete »Nabirajte«, lahko shranite seme v svojo »Banko semen« in dobite točke za to. Za prevladujoče drevesne vrste dobite manj točk kot za redke drevesne vrste.

V "Banki semen" si lahko ogledate, katera drevesna semena lahko najdete. Če ste ga našli, bo prikazan v barvi. Številka vam pove, koliko semen ste že zbrali.

Če naberete več semen iste drevesne vrste, boste prejeli bonus za genetsko pestrost. Zakaj je genetska pestrost pomembna v povezavi s podnebnimi spremembami, boste izvedeli spodaj.

Po registraciji boste lahko tekmovali z drugimi igralci in postali najboljši Lovec na semena!


Genetska pestrost

Seme gozdnega drevja vsebuje vse informacije, ki jih drevo potrebuje za rast. Na primer, vsebuje informacije o tem, kako visoko zraste pod določenimi pogoji ali kako globoko lahko korenini, da dobi dovolj vode. V dednem materialu semena so zapisane tudi določene strategije o tem, kako se drevo odziva na suše ali okužbe s škodljivci.

Vse te informacije so podedovane od staršev drevesa. Polovica je od enega starša, druga polovica pa je od drugega. Ko drevo doživi določeno starost, lahko vse te podatke prenese naprej na svoje potomce. Na ta način se podatki prenašajo iz ene generacije v drugo. Raziskovalci zato govorijo tudi o "dednem materialu" ali "genomu".

Tako kot vsak človek, ima vsako drevo svoj genom v katerem so kodirane neštete informacije in strategije, ki pogojujejo kako se drevo odziva na svoje okolje. Genom je kot ogromna knjižnica, polna navodil in načrtov. Tudi če drevo morda nikoli ne potrebuje vseh informacij, te še vedno obstajajo.

Ker nihče ne more reči, kakšni bodo okoljski pogoji v prihodnosti, je pametno ohraniti kar največ različnih informacij in strategij. Zaradi tega moderno gozdarstvo teži k čimvečji genetski pestrosti gozdov.

Ta lahko zagotovi dolgoročno preživetje drevesnih vrst ob hitrih podnebnih spremembah.

Nazaj na Lovce na semena:

Če ste zbrali več kot pet semen določene drevesne vrste, vas nagradimo s 100 bonus točkami za genetsko raznovrstnost. Če najdete več kot deset semen iste drevesne vrste, boste prejeli še 50 točk. Več kot 15 semen drevesa vam prinaša dodatnih 25 točk. 15 semen zagotavlja dovolj visoko genetsko raznovrstnost vrste v vaši "Banki semen", tako se lahko osredotočite na semena drugih drevesnih vrst.